Taçlı Fiğ Ve Gazelboynuzu Bitki Özütlerinin Meme Kanseri Hücreleri Üzerine Antikanser Etkisinin Moleküler Seviyede İncelenmesi - BALOĞLU, Mehmet Cengiz (My University, 2024)
Son yıllarda, birçok hastalığın, özellikle genetik değişimler ile ortaya çıkmış kalıtsal hastalıkların ilaçlara karşı direnç mekanizması geliştirdiği birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu sebepten dolayı, sistemik toksisiteyi azaltarak maksimum düzeyde etkinliği hedefleyerek bitkilerden elde edilen flavonoid gibi fitokimyasal içeriklerin kullanımına olan ilgi dramatik bir şekilde artış göstermiştir. Taçlı fiğ ve Gazelboynuzu bitkileri baklagiller ailesine ait olup, tıbbi açıdan öneme sahiptir. Daha önce bu bitkilerin birçok biyolojik aktivitelerinin olduğu rapor edilmiştir. Kanser, gen ekspresyonundaki çoklu değişmelerin sebep olduğu anormal hücrelerin çoğalarak doku ve organlara metastaz yapması ve yayılım göstermesidir. Önerilen projede, baklagiller ailesine ait iki farklı tür olan Taçlı fiğ (Coronilla varia) ve Gazelboynuzu (Lotus corniculatus) bitkilerinin metanol, etilasetat ve su özütlerinin değişik dozlarda in vitro olarak meme kanseri hücreleri üzerindeki metastatik aktivite ölçümünün yapılması ile apoptoz ve otofaji ile ilgili bazı anahtar genlerin ifade seviyelerindeki değişimlerinin incelenmesi hedeflenmektedir. Böylece yapılacak bu çalışma ile, bu bitkilerin gelecekte kemoterapi ilaçlarının hammaddesi olma potansiyelleri hakkında moleküler seviyede ön bilgiler elde edilmesi planlanmaktadır.