Yüksek Çapraz Bağlı Organik Polimer Partiküllerle Boya Adsorbsiyonunun İncelenmesi - GÜR, Mahmut (My University, 2024)
Boyalar çok farklı sanayi kuruluşlarında yaygın şekilde kullanıldıklarından su kirliliği açısından en önemli kirlilik unsurlarından biri kabul edilmektedir. Düşük konsantrasyonlarda bile alıcı su kaynağına fiziksel ve kimyasal açıdan ciddi zararlar vermektedirler. Boya gideriminde birçok yöntem kullanılmaktadır. Ancak bunlar arasından adsorpsiyon ucuz, verimli ve kolaylığı açısından ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla proje kapsamında Eosin Yellowish boyasının giderimi için adsorpsiyon yöntemi tercih edilmiştir. Günümüzde organik ve inorganik türde farklı adsorbentler kullanılmaktadır. Bu proje önerisinde sahip oldukları üstünlükleri nedeniyle yüksek çapraz bağlı polimerlerin (organik) adsorbent olarak entezlenmesi amaçlanmıştır. Böylelikle yüksek kapasiteye sahip adsorbentlerin üretimi hedeflenmiştir.