Isıl İşlemin Göknar Odununun Biyolojik, Mekanik, Fiziksel Ve Dış Ortam Dayanım Özelliklerine Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ahşap biyotik (mantar, böcek) ve abiyotik (UV, yağmur vb.) faktörlerin bozundurucu etkisine açık bir malzemedir. Ahşabın kullanım ömrünü uzatmak ve kullanım yerine uygun olarak özelliklerini iyileştirmek amacıyla uzun yıllardır emprenye yöntemiyle yapısına kimyasal maddeler emdirilmektedir. Bazı ağaç türlerine anatomik özellikleri ve geçit aspirasyonu nedeniyle kimyasal maddelerin emdirilmesi güçtür. Bu türlerin başında ise ladin ve göknar bulunmaktadır. Bu nedenle emprenyesi güç türlerin biyotik ve abiyotik faktörlere karşı korunmasında ısıl işlem ön plana çıkmaktadır. Bu projenin amacı Türkiye’de doğal olarak yetişen emprenyesi zor olan ve dolayısıyla yaygın kullanım alanı bulamayan Uludağ göknarı (Abies nordmanniana subsp. Bornmulleriana) odununa uygun olacak ısıl işlem yöntemini belirlemektir. Bu projede üç farklı sıcaklık (150, 180, 200 0C) ve üç değişik sürede (2, 4, 6 saat) hazırlanacak odun numunelerine inert gaz (azot) ve yağ (bezir) uygulaması yapıldıktan sonra iç ve dış ortam koşullarında odunun gösterdiği bazı fiziksel, mekaniksel ve biyolojik özellikleri belirlenecektir. Anahtar Kelimeler: Abies, göknar, ısıl işlem, emprenye, inert gaz, bezir yağı