Transmikser yıkama suyunun geopolimer kompozit üretiminde kullanılması - Bodur, Burak (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada, transmikser yıkama suyu ve uçucu kül katkılı geopolimerlerin fiziksel, mekanik ve durabilite özellikleri araştırılmıştır. Karışımlarda bağlayıcı dozajı 1000 kg/m3 olarak seçilmiştir. Karışımların ana bağlayıcısı olan öğütülmüş yüksek fırın cürufunun yerine %25 ve %50 oranında uçucu kül (UK) kullanılmıştır. Alkali aktivatör olarak sodyum metasilikat tozu, toplam bağlayıcının %7,5 ve %15'i oranında kullanılmıştır. Karışımların priz sonu süreleri 165-230 dakika arasında değişmektedir. UK oranı arttıkça priz sonu süreleri uzamıştır. Tüm karışımların yayılma çapı 150 mm’den fazladır. Karışımların etüv kurusu yoğunlukları 2000 kg/m3’den düşüktür. UK oranı arttıkça taze ve etüv kurusu yoğunluklar azalmıştır. UK oranı arttıkça karışımların porozite ve su emme değerleri artmıştır. Transmikser yıkama suyunun karışımların taze ve fiziksel özellikleri üzerinde belirgin bir etkisi olmamıştır. 3. Günde yaklaşık 20 MPa basınç dayanımı elde edilirken 180. Günde 80 MPa’dan fazla basınç dayanımı elde edilmiştir. UK oranı arttıkça genellikle basınç ve eğilme dayanımı azalmıştır. UK oranı arttıkça yüksek sıcaklık sonrasında kütle kaybı azalmıştır. Ancak UK’lı karışımlarda yüksek sıcaklık sonrasında daha düşük basınç ve eğilme dayanımı elde edilmiştir. 120 donma-çözülme döngüsü sonrası karışımlarda %7-15 arasında kütle kaybı oluşmuştur. Karışımların basınç dayanımı ise 50 MPa’nın altına düşmüştür. UK oranının artması asit direncine katkı sağlamazken sülfat etkisine olumlu katkı sağlamıştır. Ayrıca NaCl etkisine maruz UK’lı karışımlarda daha fazla ağırlık kaybı oluşmuştur. UK oranının artması genellikle ASR genleşmelerini azaltmıştır. Sonuç olarak UK oranı arttıkça kompozitlerin performansı düşmüştür. Ancak sürdürülebilirlik açısından %25 oranında UK kullanılabilir. Ayrıca transmikser yıkama suyunun da %100’e kadar kullanılabileceği gözlenmiştir. Elde edilen kompozitler sayesinde çevre kirliliği oldukça azaltılarak sürdürülebilir bir yapı malzemesinin elde edilebileceği gösterilmiştir
Keywords: Geopolimer, sürdürülebilirlik, sodyum metasilikat, uçucu kül, durabilite