Stratejik Yönetim Kapsamında Küresel Havayolu İşbirliklerinin SWOT Analizi - Kanbur, Engin; Karakavuz, Harun (Journal of Aviation, 2017)
Teknolojisi surekli degisen ve gelisen havayolu isletmeleri kuresel bir oyuncu olarak hayatta kalabilmek ve rekabetci avantajini koruyabilmek icin guclu ve zayif yonleri ile firsat ve tehditlerini farkina varmali ve stratejik analizlerini bu dogrultuda yapmalidirlar. Bu calismada, kuresel havayolu isbirlikleri (Star Alliance, Oneworld, Skyteam)’nin SWOT analizleri yapilmistir. Analizler sonucunda kuresel isbirliklerinin havayolu isletmelerinin ucus aglarini genisletme, riskleri paylasma, karliliklarini artirma, maliyetleri dusurme gibi bircok guclu yonunun oldugu ortaya cikmistir. Bunun yani sira taahhut edilen kesintisiz seyahati zaman zaman saglayamama, bilgi teknolojileri arasindaki uyum sorunlari nedeniyle aksakliklar yasama, isbirliginin gercek anlamda faydasini olcememe gibi zayif yanlar da ortaya cikmistir. Calisma kapsaminda ortaya cikan diger bir sonuc ise kuresel isbirliklerinin firsatlarina yonelik olmustur. Kuresel havayolu isbirliklerinin havayolu isletmelerine olcek ekonomisine ulasmada yardimci olmak, ortak satin alim faaliyetleri sayesinde maliyet avantaji elde etmek gibi bircok firsat sundugu belirlenmistir. Ayrica, uyeler arasindaki zayif entegrasyon nedeni ile tuketici guveninin sarsilabilecegi, dusuk maliyetli tasiyicilarin her gecen gun yukselise gecebilecegi gibi tehditler de analizler sonucunda ortaya cikmistir.
Keywords: social sciences; mathematics; economics and business; natural sciences; Stratejik Yönetim; SWOT Analizi; Strategic Management; SWOT Analysis