KASTAMONU HALK BİLİMİ AÇIKLAMALI BİBLİYOGRAFYASI - SERHOŞOĞLU, KAMİL (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Türkiye’de halk bilimi çalışmalarının sistemli olarak başlaması Avrupa’dan yaklaşık bir asır sonrasına rastlar. Cumhuriyet dönemine kadar dağınık ve bireysel görüntüde olan halk bilimi çalışmaları, bu yıllarda kurulan öncü kuruluş ve derneklerin çalışmalarıyla başlamıştır. Kastamonu’da halk bilimi alanında yapılan çalışmaların da Türkiye’deki çalışmalarla paralellik gösterdiği görülür. 1930-1940 yılları arasında Kastamonu Halkevinin faaliyetleri ve Kastamonu Lisesi tarafından kurulan Hars Derneğinin faaliyetleri ilk çalışmalar sayılabilir. Bu çalışmanın amacı, halk biliminin bir bilim dalı olarak ortaya çıkışından günümüze kadar Kastamonu’da yapılan ve/veya konusu Kastamonu olan halk bilimi çalışmalarının ve halk bilimi ile disiplinlerarası çalışabilecek bilim dalları tarafından hazırlanmış veya bu bilim dalları içinde değerlendirilebilecek çalışmaların açıklamalı bir bibliyografyasını oluşturmaktır. Bu kapsamda, halk bilimi ve alt konularında literatür tarama yöntemi uygulanmış; değerlendirmeler kitaplar, tezler, makaleler ve bildiriler olmak üzere dört başlık altında ortaya konulmuştur. Halk biliminin alt konularını belirlemede ise Kültür Bakanlığı Millî Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı ve 1976 yılında uygulanmaya konulan Türk Folklor Arşiv Kılavuzu’na göre “HAGEM 100’lük Sınıflandırma” olarak bilinen 100’lük kodlaması kullanılmıştır. Tezde 126 kitap, 33 yüksek lisans, doktora tezi sanatta yeterlilik veya bilim uzmanlığı tezi, 354 makale ve 81 bildiri olmak üzere toplam 594 çalışma incelenmiştir.
Keywords: Halk bilimi, açıklamalı bibliyografya, Kastamonu.