The effects of different variables on the screw withdrawal strength of plywood - Yorur, Huseyin; Tor, Onder; Gunay, Muhammed Nuri; Birinci, Emre (Kastamonu University, 2017)
Ozet Calismanin amaci: Kontrplagin vida cekme direnci uzerine kilavuz deliginin, vida tipinin, vidalama yonunun, suda bekletmenin ve yapistiricinin etkisini arastirmaktir. Materyal ve Yontem: Calismada caplari sirasiyla 3.5 mm ve 4 mm olmak uzere 2 tip vida kullanilmistir. Temin edilen 18 mm kalinligindaki kontrplak TS EN 13446 standardina gore 50 mm x 50 mm boyutlarinda ebatlandirilmistir. Kilavuz deliginin capi, testlerde kullanilan vida capinin %80’i olacak sekilde delme islemi yapildi. Polivinil asetat (PVAc) ve Poliuretan (PU) tutkallari kilavuz deliklerine enjekte edildikten sonra ornek yuzeyine ve kenarina vidalama islemi gerceklestirildi. Orneklerin yarisi 2 saat sure ile suda bekletildikten sonra vida cekme testleri yapildi. Testlerin sonuclari istatistik analiz ile yorumlandi. Sonuclar: Sonuclar incelendiginde kilavuz deligi acilmayan ornekler daha yuksek vida cekme direnci gostermistir. Ayrica yuzeyden uygulanan vida cekme direncinin kenardan uygulanana gore daha yuksek oldugu tespit edilmistir. Tutkal uygulanan kilavuz delikli ornekler incelendiginde Poliuretan (PU) uygulananlarin vida cekme mukavemeti Polivinil asetat (PVAc) uygulananlara gore daha yuksek oldugu belirlenmistir. Suda bekletilmis ornekler incelendiginde daha dusuk vida cekme mukavemeti gostermistir. Ayrica vida capi arttikca vida cekme mukavemetinin arttigi tespit edilmistir. Arastirma vurgulari: Kontrplakta vidalama oncesinde kilavuz deliklerine PU uygulanmasi vida tutma performasini onemli olcude etkilemektedir.
Keywords: Screw withdrawal; Plywood; Pilot-hole; Polyvinyl acetate; Vida çekme; Kontrplak; Kılavuz deliği; Polivinil asetat; Poliüreta