Orman yolu hidrolik sanat yapılarının coğrafi bilgi sistemi (CBS) yardımı ile tespiti ve boyutlandırılması (Vezirköprü-Sarıçiçek Orman İşletme Şefliği örneği) - Döner, Oğuz (Kastamonu Üniversitesi, 2010)
Orman yollarında sanat yapısı ihtiyacını Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yardımıyla daha az zaman ve emek harcayarak doğru bir şekilde belirlemek, boyutlandırmak ve türünü tespit etmek amacıyla, Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Sarıçiçek Orman İşletme Şefliği alanında ele alınan bu çalışmada Talbot formülünden yararlanılmıştır. Çalışma alanında bulunan 148 havzada yapılan çalışmalar sonucu; 97 yerde sepet kulplu yerinde dökme büz, 3 yerde dairesel kesitli büz ve 48 yerde kutu menfez tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmede; 3 havzada köprü yapılması gereken yere sepet kulplu büz, 27 adet kutu menfez yapılması gereken yere sepet kulplu büz, 1 adet kutu menfez yapılması gereken yere büz, 4 adet sepetkulplu büz yapılması gereken yere kutu menfez, 7 adet büz yapılması gereken yere kutu menfez ve 28 adet büz yapılması gereken yere sepetkulplu büz yapıldığı belirlenmiştir. Ayrıca alanda mevcut hidrolik sanat yapılarına ilave olarak; 11 adet dairesel kesitli büz, 23 adet kutu menfez ve 13 adet sepet kulplu yerinde büz olmak üzere toplam 47 adet sanat yapısına ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Determination and dimension of forest road drainage constructions by georaphic information system (GIS)