Futbol Kulüplerinde Finansal Risk Analizi - Dayi, Faruk (Maliye Finans Yazilari, 2019)
Futbol kuluplerinin borclarindaki astronomik artislar finansal risk duzeylerini artirmistir. Bu calisma ulkemiz super liginde mucadele eden dort buyuk kulubun finansal risk duzeylerini incelemek amaciyla yapilmistir. Calismada finansal risk duzeyini olcmek icin formul gelistirilmistir. Kuluplerin borclari ile doviz kuru arasinda anlamli bir iliski olup olmadigi test edilmistir. Finansal risk duzeylerinin degerlendirilmesi icin 2010-2018 donemi mali tablo verilerinden elde edilen cari oran, kaldirac orani, faiz karsilama gucu ve toplam aktif degiskenleri kullanilmistir. Calismanin uygulamasinda panel veri en kucuk kareler yontemi kullanilmistir. Analiz sonuclarina gore futbol kuluplerinin borclanmalariyla doviz kuru arasinda anlamli bir iliski vardir. Borclardaki artis ile finansal risk duzeylerinin yukseldigi sonucuna ulasilmistir.
Keywords: Futbol kulüpleri; borç yönetimi; panel veri; finansal risk