Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesindeki özel eğitim sınıflarının yönetsel sorunları: Kastamonu ili örneği - Çevik, İsmail (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesindeki özel eğitim sınıflarının yönetsel sorunlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Kastamonu İlinde bulunan özel eğitim öğretmenleri ve yöneticileri katılım sağlamıştır. Araştırmanın çalışma grubu 25 kişinden oluşmaktadır. Araştırma sürecinde nitel araştırma yaklaşımlarından olan görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu ile katılımcıların misyon/vizyon, personel, öğrenciler, öğretimsel, eğitim hizmetleri, mevzuat, iletişim ve aile katılımına yönelik görüşleri incelenmiştir. Uygulama verilerinin analizinde MAXQDA 2022 Analytics Pro yazılımı kullanılarak içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda her bir görüşme sorusu için kodlar belirlenmiş ve bu kodlar kod bulutu ve grafikler yardımıyla açıklanmıştır. Katılımcılara ait ifadeler beşeri sorunlar, mevzuat sorunları ve fiziki sorunlar olmak üzere üç ana sorun ve bu sorunlara ait çözüm önerileri başlıkları altında değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrudan alıntılarla desteklenerek önerilerde bulunulmuştur.
Administrative soruns of special education classes under the Ministry of National Education (MONE) Basic Education Directorate: Kastamonu province
Keywords: Özel eğitim, yönetsel sorunlar, özel eğitim sınıfı