Piyano eğitiminde kullanılan Bertini’nin 25 etudes elementaires op.137 kitabının teknik ve müzikal kazanımlar açısından incelenmesi - ÖMÜR, Özlem (e-Kafkas Egitim Arastirmalari Dergisi, 2021)
Bu çalışmada Fransız piyanist ve besteci Henri Jerome Bertini’nin, piyano eğitiminde kullanılan, “25 Etudes Elementaires Op.137” adlı etüt kitabı incelenmiştir. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada betimsel araştırma modeli kullanılmış ve literatür, döküman inceleme yoluyla taranmıştır. Yapılan incelemede, mesleki müzik eğitimi kurumlarının piyano eğitimi müfredatlarında da yer verilen Bertini’nin piyano etütlerine ilişkin herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu veriler ışığında, Henri Jerome Bertini’nin etüt kitabının analizine karar verilmiştir. “25 Etudes Elementaires, Op.137” etüt kitabında yer alan tüm etütler, içerdikleri teknikler, müzikal ifadeler ve bu doğrultudaki kazanımlar açısından incelenmiştir. Kitaptaki her etüdün, çalıştırmayı hedeflediği davranışlara ve kazanımlara yönelik birer alıştırma ve giriş bölümü taşıdığı saptanmıştır. Bu durumun, etütleri çalışacak öğrencileri, etütte edinecekleri kazanım ve donanımlara önceden hazırlaması açısından önemli olduğu düşünülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda etütlerin en çok, legato, staccato, çift ses, akor, arpej, gam çalışması, oktav, parmak geçişi, aynı notada parmak değişimi gibi temel teknikler içerdiği, tempo açısından etütlerde daha çok ağır tempoların tercih edildiği, nüans bakımından çok zengin olmayan etütlerin, ton açısından belli bir sıra izlediği ve yine etütlerde farklı bazı yapısal özelliklere yer verildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. İncelenen etüt kitabının, piyano eğitiminde hem temel tekniklerin ve müzikal ifadelerin kazanımı hem de farklı yapısal özelliklerin tanınması ve öğrenilmesi açısından yararlı bir kaynak olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Alan Eğitimleri; musical achievements; piyano eğitimi; technical achievements; henri bertini; Education (General); Theory and practice of education; piano education; etude; Other Fields of Education; etüt; müzikal kazanımlar; Henri Bertini; Etüt; Piyano Eğitimi; Teknik Kazanımlar; Müzikal Kazanımlar; teknik kazanımlar; Henri Bertini; Etude; Piano Education; Technical Achievements; Musical Achievements; L7-991; LB5-3640; 4. Education