Bazı Makromantar Ekstraktarının Biyofilm Oluşumu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi - Altuner, Ergin Murat (My University, 2024)
Antimikrobiyal direnç mikroorganizmalar ile mücadelede büyük bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Her geçen gün artmakta olan antimikrobiyal direnç riskinin yanı sıra, mikroorganizmaların biyofilm kapasiteleri de mikroorganizmalarda savaşta büyük önem arz etmektedir. Yeni antimikrobiyal ve antibiyofilm ajanların keşfi çalışmaları bu sebeple önem arz etmektedir. Makromantarlar içerdikleri sekonder metabolitler açısından oldukça zengindirler. Yapılarında bulunan bu sekonder metabolitler sayesinde antibakteriyel, antifungal, antioksidan ve antibiyofilm gibi birçok biyolojik aktiviteye sebep olmaktadır. Mikroorganizmalarda ortaya çıkan ilaç direnci ve üretilen biyofilm dünya çapında oldukça büyük problemlere yol açmaktadır. Bu sebeple, makromantarlar gibi doğal kaynaklardan elde edilebilecek ekstraktların mikroorganizmalar üzerine etkisi son yıllarda oldukça ilgi çekmektedir. Önerilen projede, çoklu ilaç direnci gösteren beş adet klinik izole suşa karşı üç adet makromantardan değişik polaritelere sahip üç çözücü ile elde edilmiş ekstraktların antibakteriyel, antioksidan ve antibiyofilm etkileri taranacaktır.