Rekreasyonel Alanda Toprak Sıkışmasının Bazı Toprak Özelliklerine Ve Ağaç Fizyolojisine Muhtemel Etkileri - SAVACI, Gamze (My University, 2024)
Kırsal rekreasyonal yerler, günümüzde insanların rekreasyon ihtiyaçlarını karşılayan en önemli yerlerden biridir. Kent yakınında bulunan ve orman rejimine giren, halkın rekreasyon ihtiyacını karşılamak üzere ayrılmış olan “orman içi dinlenme yerleri” ise önemli kırsal rekreasyon alanlarındandır. Günümüzde insan yerleşimlerinin kırsaldan kentsele doğru hızlı değişim göstermesi sonucu kentlerde meydana gelen nüfus artışı ve hızlı kentleşme, insanların kentlerin fiziki ve psikolojik açıdan baskısı altında bulunmasına yol açmaktadır. Bu nedenle insanlar bu alanlarda orman yüzey topraklarının sıkışmasına neden olabilmektedir. Sıkışan topraklar,toprakların hacim ağırlığını, sertliğini, gözenek hacmini, havalanmasını ve geçirgenliğini etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Akabinde, sıkışmanın olduğu topraklarda yetişen ağaçların köklerinin ilerlemesi ve büyümesi yavaşlamakta, kötü havalanma ve drenaj yüzünden köklerin ihtiyaç duyduğu hava, su ve besin elementlerinin sağlanması engellenebilmekte, bunun sonucunda da fidan ve ağaç gelişimi önemli derecede yavaşlamaktadır. Fiziksel ve psikolojik amaçlı insanların kullandığı bu mesire alanlarda toprak sıkışmasının negatif yönde etkilerine dair çalışmalar bulunmakla beraber bu negatif etkilenme üzerinde rol oynayan en önemli faktörlerin (toprak özellikleri, silvikültürel özellikler, ağacın fizyolojik özellikleri) neler olduğu yönünde detaylı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, sunulan proje önerisinde, Kastamonu İli şehir merkezine yaklaşık 8 km bulunan mesire yeri ile yakın komşu ormanlık alanlarda çalışılarak, toprak sıkışmasının toprak özellikleri ve ağaç fizyolojisi üzerine olası etkileri sayısal olarak elde edilecek verilerle detaylı bir şekilde ortaya konulmaya çalışılacaktır.