Yaşlılarda Koah Ve Beslenme Yaklaşımları - Arslan, Sedat (Saglik Akademisi Kastamonu, 2020)
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) morbidite ve disabilitenin önemli bir nedenidir. Solunum sisteminde yaşla birlikte meydana gelen; solunum kaslarının kuvvetinde azalma, akciğer parankiminde anatomik değişiklikler gibi fizyolojik değişimlerin sonucu olarak hava akışında, gaz değişim etkinliğinde azalmalar meydana gelir. KOAH’lı yaşlı hastalarda negatif enerji dengesi ve negatif protein dengesi bulunmaktadır. Bu hastalarda öncelik; ileri derecede ağırlık kaybı ve kaşeksi ortaya çıkmadan beslenme durumunun düzenlenmesi ile bu durumu önlemek olmalıdır. Bu hastalarda beslenme destek ürünlerinin kullanılmasından ziyade erken dönemde diyetin düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. KOAH’lı hastalarda solunum güçlüğüne neden olması nedeniyle günlük enerjinin karbonhidratlardan gelen oranının %40-55, malnutrisyon varlığında proteinlerden gelen oranın %20 ve yağlardan gelen oranın %30-45 olması önerilmektedir. Yine KOAH’lı yaşlılarda D vitamini seviyelerinin düşük olduğu gösterilmiştir. Hem bağışıklık sistemi üzerine etkileri hem de kaşeksi ve sarkopeni tedavisinde olumlu etkileri nedeniyle D vitamininin normal seviyelerde olmasının yararlı olacağı bildirilmiştir. Düşük vücut ağırlıklı veya istemsiz olarak ağırlık kaybeden KOAH hastalarının daha yüksek mortalite gösterdiği belirtilmektedir. KOAH’lı yaşlı hastalarda yağsız doku kütlesinin değerlendirilmesinde antropometrik ölçümlerin yetersiz kaldığı gösterilmiş, bu hastalarda bioelektrik impedans (BİA) analizinin daha iyi sonuç verdiği bildirilmiştir. Ayrıca yaşlı KOAH’lılarda beden kütle indeksi (BKİ) yerine yağsız vücut kütle indeksi (FFMI) değerlendirilmesinin daha iyi bir gösterge olduğu bildirilmiştir. KOAH ilerleyici bir hastalıktır ancan uygun tedavi ile hastalığın ilerleyişinin yavaşlanması sağlanabilir. Beslenme tedavisi KOAH’ta multidisipliner tedavi yaklaşımının önemli bir bileşenidir.
Keywords: koah; Medicine (General); Nutrition and Dietetics; R5-920; Beslenme ve Diyetetik; yaşlı; beslenme; koah; yaşlı; beslenme