ASTERACEAE FAMİLYASINA AİT BAZI TÜRLERİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN İNCELENMESİ - Al Haj Ali, Hanan Abdussalam Mohamed Saleh (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Asteraceae familyasına ait Senecio vernalis, Tanacetum tomentellum, Tanacetum polycephalum subsp. argyrophllum, Tanacetum aureum subsp. aureum, Achillea teretifolia, Crupina crupinastrum, Cousinia cirsioides ve Chrysanthemum coronarium taksonlarının etanol çözeltisi ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi, disk difüzyon (DD) ve minimum inhibisyon konsantrasyon (MİK) yöntemi ile beş gram pozitif (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes), dokuz gram negatif bakteri (Salmonella typhimurium, Salmonella kentucky, Salmonella infantis, Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Klebsiella pneumoniae) ve bir mantar (Candida albicans) olmak üzere 15 mikroorganizmaya karşı değerlendirilmiştir. T. tomentellum ve T. polycephalum subsp. argyrophllum etanol ekstraktları altı bakteriye karşı antimikrobiyal aktivite sergilemştir. T. aureum subsp. aureum ekstraktı beş bakteriye karşı, Achillea teretifolia dört bakteriye karşı Cousinia cirsioides ekstraktı iki bakteriye karşı antimikrobiyal aktivite sergilerken, S. vernalis, C. crupinastrum ve C. coronarium ekstraktları test edilen hiçbir mikroorganizmaya karşı herhangi bir aktivite göstermemiştir.
Keywords: Asteraceae, antimikrobiyal etki, MİK, disk difüzyon