AISI 304L paslanmaz çelik malzemelerin lazer kaynağıyla birleştirilmesinde nitrasyon işleminin mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisinin araştırılması - Çoban, Mehmet (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Geniş kullanım olanağı bulunan ve birçok fayda sağlayan nitrasyon işleminin östenitik paslanmaz çeliklerin kaynak işlemiyle birlikte ele alındığı, “AISI 304L Paslanmaz Çelik Malzemelerin Lazer Kaynağıyla Birleştirilmesinde Nitrasyon İşleminin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisinin Araştırılması” başlıklı bu tez çalışmasında; otomotiv, uzay, havacılık, üretim, sağlık, gıda ve savunma endüstrisi gibi birçok alanda kullanılan östenitik paslanmaz çeliklerin lazer kaynağıyla birleştirilmesi ve nitrasyon işleminin lazer kaynağına etkileri araştırılmıştır Lazer kaynak yöntemiyle, 3 farklı güç parametresinde birleştirilen AISI 304L östenitik paslanmaz çelik numunelere yapılan mekanik testlerde optimum sonuçların 1500 Watt güç ile birleştirilmiş numunede oluştuğu görülmüştür. Optimum kaynak parametresi belirlendikten sonra numunelere kaynak öncesi ve kaynak sonrası nitrasyon işlemleri uygulanarak, nitrasyon işleminin kaynak işlemi üzerindeki etkileri mikroyapı ve mekanik özellikler bakımından araştırılmıştır. Lazer kaynağı ve nitrasyon işlemine tabi tutulan AISI 304L östenitik paslanmaz çelik malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesinde çekme, eğme ve sertlik deneylerinden faydalanılmıştır. Mikroyapısal özellikler ise optik mikroskop ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) incelemelerden alınan görüntüler yardımıyla yorumlanmıştır.
Investigation of the effect of nitriding process on microstructure and mechanical properties in joining AISI 304 L stainless steel materials with laser welding
Keywords: Lazer Kaynağı, Paslanmaz Çelik, AISI 304L, Nitrasyon