Kuraklık stresinin bazı ağaç türlerinde çimlenme yüzdeleri üzerine etkisi - Kaya, Nur (Kastamonu Üniversitesi, 2014)
Özellikle kurak mıntıkalarda yapılan park ve bahçe düzenlemelerinde kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin kullanılması hem bakım ve sulama masraflarını azaltmakta hem de bitkilerin tutma ve hayatını devam ettirme başarısını artırmaktadır. Bu çalışmada Kastamonu’da park ve bahçe düzenlemelerinde kullanılan bazı bitki türlerinin kuraklık stresine toleransları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla -2, -4, -6 ve -8 Bar su stresi altında çimlenme denemeleri yapılmış ve peyzaj uygulamalarında sıkça kullanılan türlerden Cupressus sempervirens L., Ailanthus altissima (Mill.) Swingle, Pyracantha coccinea Roem., Thuja orientalis, Pinus sylvestris L., Sophora japonica, Cedrus libani A. Rich., Acer pseudoplatanus L., Pinus brutia Ten. ve Pinus nigra Arnold. ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe olmak üzere 10 türün tohumlarının farklı su stresi seviyelerinde çimlenme yüzdeleri değerlendirilmiştir. Su streslerinin oluşturulmasında PEG 6000 çözeltisi kullanılmış, tohumlar çimlenme dolabında 35 gün süre ile 25 °C sabit sıcaklıkta çimlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda farklı su stresi düzeylerinde çimlenmenin kontrol grubuna göre hangi oranda düştüğü hesaplanmış, böylece artan su stresinden en az etkilenen türler tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları artan su stresinin, çalışılan bütün türlerde çimlenme yüzdesini azalttığını ortaya koymaktadır. En yüksek su stresi seviyesi olan -8 Bar su stresi seviyesinde en yüksek oransal çimlenme değerleri Pinus nigra Arnold. ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe (%64,8) ve Pinus brutia Ten. (%46,5)’da elde edilmiştir.
The effect of drought stress on the germination percentages in some tree species