Libya ortaokul matematik ders kitap içeriklerinin analizi - Alghıes, Widad Masaud Omar (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmanın amacı Libya‟da kullanılmakta olan ortaokul (yedinci, sekizinci ve dokuzuncu sınıflar) matematik ders kitaplarını matematik konuların içerilişi, öğretim süreçleri, ders kitapları ve öğretim programının uyum durumu, kullanılan görsellerin uygunluk durumu, kullanılan teknoloji türleri ve kullanım amaçları, yer verilen problemlerin niteliklerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda dokuman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada her bir sınıf düzeyinden birer der kitabı olmak üzere üç ders kitabı iki uzman tarafından alan yazında belirlenen kriterler dahilinde analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulardan ders kitabında konulara ayrılan içeriğin matematik dersi öğretim programı ile genel anlamda uyumlu olduğu belirlenmiştir. Ders tasarımında sunuş yoluyla öğretim yaklaşımı benimsenmiş olup kullanılan görsellerin konu ile ilişkisinin kurulmasında güçlük çekildiği ortaya koyulmuştur. Ders kitaplarında teknoloji kullanımın oldukça kısıtlı olduğu ve teknoloji kullanımının sadece internet aracılığıyla ve bilgiye ulaşma amaçlı olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte ders kitaplarında farklı zorluk seviyesinde sorulara yer verildiği, tek adım ve çok adım gerektiren problem kullanımının sınıf seviyelerine göre farklılaştığı ve sayısal ve cebirsel ifade cevabı gerektiren problemlere daha sıklıkla yer verildiği ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın doğrultusunda tartışılmıştır ve sonuçlarla ilintili olarak öneriler sağlanmıştır.
Keywords: Libya Matematik Eğitimi, Ortaokul Matematik Ders Kitapları, Doküman Analizi