PROF. DR. MEHMET ALİ KAYA, TÜRKİYE’NİN ESKİÇAĞ TARİHİ -III- HELLENİSTİK DÖNEM - AYDOĞAN DEMİR, Sinem (Amisos, 2022)
Türkiye toprakları üzerinde günümüze değin çok sayıda insan topluluğu yaşamıştır. Bu toplulukların önemli bir kısmının tarihi, Eskiçağ tarihi araştırmaları kapsamında incelenir. Bu doğrultuda, Eskiçağ’ın farklı zaman dilimlerinde farklı isimlerle anılan Türkiye topraklarında yaşamış bu toplulukların tarihi çok sayıda araştırmanın da konusunu oluşturur. Ancak bu araştırmalar çoğu kez belirli bir zaman diliminde ya da belirli bir bölgede yaşamış halkların tarihine odaklanır. Nitekim Eskiçağ tarihi araştırmaları içinde Eski Doğu ve Eski Batı araştırma alanlarının farklı uzmanlıklar gerektirdiği düşünüldüğünde, kolektif olmayan bir çalışma kapsamında Eskiçağ’ın başlangıcından Ortaçağ’a uzanan Türkiye tarihini, bir bütün olarak araştırmanın ve yazmanın zorluğu aşikârdır. Bu nedenle tek bir yazar tarafından Türkiye’nin Eskiçağ tarihi üzerine yapılan çalışmaların belirli bir zamana, bölgeye ya da halka odaklanması olağandır. Bununla birlikte söz konusu zorluğu aşan bir çalışmanın tanıtılması, bu yazının amacını oluşturmaktadır. Burada incelenecek olan Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya’ya ait Türkiye’nin Eskiçağ Tarihi III: Hellenistik Dönem adlı eser, gerek başlığı gerekse kapsamı ile Eskiçağ’ın başlangıcından Ortaçağ’a uzanan süreçte Türkiye tarihinin tek yazar tarafından bir bütün olarak ele alındığı üç ciltlik araştırma serisinin üçüncü cildi olma özelliğine sahiptir.
Keywords: Eskiçağ; Türkiye; Hellenistik Dönem