Fen Eğitiminde Astronomi Konu Alanında Yayınlanan Ulusal Makalelerin İncelenmesi - Kurnaz, Mehmet Altan; Bozdemir, Hafife; Altunoğlu, Bahattin Deniz; Ezberci Çevik, Ebru (Erzincan University Journal of Education Faculty, 2016)
Alan egitimde yurutulen calismalarin her gecen gun artmasi arastirici, program gelistirici ve ogretmenler icin ulasma, okuma vb. problemleri de beraberinde getirmektedir. Bu anlamda alan yazinda yer alan calismalari inceleyerek butuncul bir bakis acisiyla sunan calismalara ihtiyac duyulmaktadir. Bu calismanin amaci, 2000 yili sonrasi yapilan astronomi konu alanindaki makaleleri incelemek ve incelenen tematik konulardaki egilimlerini tespit etmektir. Bu amac dogrultusunda 39 makale analiz edilmistir. Calisma sonucunda giderek artan sayida calismanin oldugu, 'temel astronomi kavramlari' ile ilgili algilamalarin calisildigi, ozel durum calisilmasi ve deneysel yontemlerden yararlanildigi, ilkogretim seviyesinde daha cok calismanin yapildigi bulgularina ulasilmistir. Bu durumlardan hareketle, konu alanindaki calismalarin egilimleri ve yeterince calismamis konularin tespiti yapilarak yeni calismalar icin yol gosterici olacagina inanilmaktadir.
Keywords: Tematik analiz; fen eğitimi; astronomi