Isolation of fungi associated with Meloidogyne incognita and their effect on its eggs hatching in the Green Mountain region of Libya - Mosa, İssa; Ehwaeti, Mahmoud; Akkuzu, Erol (Kastamonu University, 2017)
Ozet Calismanin amaci : Bu calismada Libya’nin Green Mountain bolgesinde kok-ur nemetodu ile baglantili mantarlarin izole edilmesi ve bu mantarlarin kok-ur nemetodu yumurta acilimlari uzerine etkisinin arastirilmasi amaclanmaktadir. Materyal ve yontem : Bu calismada Libya’nin Green Mountain bolgesindeki bazi tarim alanlarindan kok-ur nematodu enfekteli toprak ornekleri alinmistir. Araziden ornek alimlari Mayis 2007’de 10 farkli alanda yapilmistir. Her bir alandan domates ekili iki tarla secilerek orneklenmistir. Mantar turlerini izole etmek icin farkli besi ortamlari kullanilmis olup enfekte olmus bitki rizosferlerinden 15 mantar turu izole edilmistir. Daha sonra izole edilip teshis edilen bazi mantar turlerinin nematod yumurtalari acilim oranlari uzerine etkisi test edilmistir. Sonuclar : Izolasyon sonuclari izole edilen bazi mantar turlerinin nematodlar uzerinde parazitik ozellikte oldugunu gostermistir. Calisma alaninda Arthrobotrys sp. varliginin en yuksek yuzdeye (%70) sahip oldugu, en az gorulen turlerin ise Penicillium sp. (%12.25) oldugu tespit edilmistir. Arastirmada mantar ureme yapilarinin 3 inokulum seviyesi (0.75, 1.5 ve 2×106) test edilmistir. Sonuc olarak, en yuksek yumurta acilimi engellenme (%90.5) Paecilomyces lilacinus’ da ve en dusuk (%58.4) ise Vertecillium chlamydosporium uygulamasinda goruldu.        Arastirma vurgulari : Bu calismanin sonucu olarak, kok-ur nematodu ile biyolojik mucadele kapsaminda daha basarili sonuclarin alinabilecegi dusunulmektedir.
Keywords: Root-knot Nematode; Fungi isolation; Egg hatching inhibition; Green Mountain; Kök-ur nematodu; Mantar izolasyonu; Yumurta açılımı engeli; Green Mountain; Libya; 2. Zero hunger; 15. Life on land