KASTAMONU ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ’NDE FARKLI MEŞCERELERDE TOPRAKTAKİ KARBON MİKTARININ BELİRLENMESİ - Ataf, Abdulrraziq Ataf Ahmed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Bu çalışmada,Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, Kastamonu Orman İşletme Müdürlüğü, Kastamonu Orman İşletme Şefliği alanı içerisinde bulunan Meşe ve Karaçam meşcerelerinde karbon miktarı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda meşe meşceresinde üst toprak katmanında (0-10cm) ortalama karbon miktarı %35,43 ton/ha, alt toprak katmanında (10-20cm) %40,85 ton/ha bulunmuştur. Karaçammeşceresinde üst toprak katmanında (0-10cm) ortalama karbon miktarı %35,41 ton/ha, alt toprak katmanında (10-20cm) %41,79 ton/ha olarak bulunmuştur. Yapılan istatistiksel değerlendirmede Meşe ve Karaçam meşcereleri arasında karbon miktarı bakımından anlamlı farklılık olmadı tespit edilmiştir.
Keywords: Karaçam, meşe, organik karbon, Kastamonu, Türkiye.