Antalya'da bulunan sığırların (Bos taurus taurus Linnaeus, 1758) işkembe siliyat (Protista: Ciliophora) faunası - Yürücüoğlu, Nuray (Kastamonu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmada Antalya’daki evcil sığırların (Bos taurus taurus L.) işkembe siliyat faunası araştırılmıştır. Sonuç olarak, 10 cinse dahil, 29 tür ve 9 morfotip tespit edilmiştir. Onbeş evcil sığırın işkembe içeriğindeki ortalama siliyat yoğunluğu 100,0±73,4×10⁴ h\ml, konak başına ortalama tür sayısı 11,4±3,2’dir. İncelenen 15 sığırın işkembesinde en yüksek görülme sıklığına sahip türler Entodinium simulans ve Isotricha prostoma (%100), en düşük görülme sıklığına sahip türler ise Diplodinium rangiferi, E. rectangulatum, Ostracodinium clipeolum, O. gracile ve O. trivesiculatum (%6,7)’dur. İşkembedeki siliyat türlerinin çoğunluğunu %72,9 bulunma oranı ile Entodinium türleri oluşturur.
Rumen ciliate (Protista: Ciliophora) fauna of cattle (Bos taurus taurus Linnaeus, 1758) in Antalya
Keywords: Siliyat, sığır, işkembe, fauna, Antalya, Türkiye