Moksifloksasin Antibiyotiğinin Elektro-Fenton Yöntemi İle Oksidasyonu - DEĞERMENCİ, Gökçe Didar (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı ileri oksidasyon yöntemlerinden biri olan elektro-Fenton yönteminde iki farklı katot kullanılarak bir 8-metoksi-fluorokinolon türevi olan dördüncü kuşak moksifloksasin antibiyotiği sudan giderimi araştırılacaktır. Çalışma süresince katotun elektro-fenton yönteminde etkinliğini anlamak üzere 2 ana kısımda yürütülmüştür. İlk kısımda, Anot olarak bor katkılı elmas plaka (BDD), katot olarak BDD ve grafit elektrot kullanılacaktır. Elektro-Fenton yöntemi kullanılarak sistemi etkileyen elektrot türü, pH, akım şiddeti, Fe2+ miktarı ve destek elektrolit türünün, katotun moksifloksasin giderimi üzerindeki etkinliği incelenecektir. İkinci kısımda, grafit katotun elektro-Fenton yönteminde moksifloksasin gideriminde etkinliği incelenecektir. Moksifloksasin yükseltgenmesi esnasında ortaya çıkan aromatik, alifatik ve anorganik ürünler, HPLC, GC-MS, LC-MS ve IC ve toplam organik karbon miktarı için de Toplam Organik Karbon (TOK) cihazları ile tayin edilecektir. Anahtar Kelimeler: Moksifloksasin, Elektro-Fenton, BDD anot, Antibiyotik giderimi, Grafit katot