Açık Gözenekli Seramik Takviyeli Alüminyum Kompozit Malzemelerin Üretimi Ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması - UZUN, Arif (My University, 2024)
Yapılacak çalışmada SiC açık gözenekli seramik köpük malzemeler içerisine alüminyum alaşımı infiltrasyon yapılarak üç boyutlu takviye ile güçlendirilmiş kompozit malzemeler üretilecektir. Takviye elemanı olarak üç boyutlu farklı gözeneklilik oranlarına sahip SiC seramikler ve 10 mikron altı parçacık boyutuna sahip B4C, SİC ve Al2O3 seramik tozlar kullanılacaktır. Matris malzemesi olarak ise Al7075 alaşımları kullanılacaktır. Üretimde Al7075 alaşımı içerisine öcelikli olarak seramik parçacıklar katılacak ve devamında hazırlanan bu karışım açık gözenekli seramik malzemelere infiltrasyon yapılarak yeni nesil kompozitler elde edilecektir. Üretilecek olan kompozit malzemelerin mekanik özellikleri sertlik, çapraz kırılma, aşınma ve çekme/basma testleri ile belirlenecektir. Kompozitlerin aynı zamanda mikroyapısal incelemeleri için optik mikroskop, SEM ve EDS kullanılacaktır. Ayrıca kompozit malzemelerin işlenebilirlik (delinebilirlik) özellikleri değerlendirilecektir.