Envanter Yönetimi Ve Organizasyonların Etkinliği Üzerine Libya'da Petrol Sahalarında Faaliyet Gösteren Yemek Firması Üzerine Bir Çalışma - Albendag, FATHİ LEKHDHURİ MANSOUR (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Stok (envanter) yönetimi, para ve süreç üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olması nedeniyle organizasyonlarda önemli görevlerden birisidir. Stok yönetimi, çalışma ve pazarlama süreçleri arasındaki bağlantı noktasıdır. Önem verilmesi gereken bir süreç olup diğer departmanlarla uyum içinde çalışabilmesi adına işlemlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Organizasyonun etkinliği ve başarısı stok yönetiminde ortaya çıktığı ve onun taşıdığı bu önem nedeniyle çalışma alanı olarak bu konu seçilmiştir. Bu çalışma stok yönetiminin rolünü göstermeyi, ayrıca stok yönetiminin organizasyon etkinliği açısından önemini ortaya çıkarmayı ve stok yönetiminin karşılaştığı problemleri ve faaliyetlerini sınırlayan zorlukları belirlemeyi amaçlamaktadır. Sonuçlar, stok yönetiminin yapıldığı yerdeki depo görevlilerinin tedarik yönetimi birimine bağlı çalışmaları yerine stok yönetimi departmanına bağlı çalışmalarının işleri daha iyiye götüreceğini öne sürmektedir. Ayrıca araştırmacı, malzeme yönetimi biriminin adının, müşteri hizmetleri bölümünü de içerecek şekilde satın alma bölümü olarak değiştirilmesini ve depolama bölümünün adının ise bu bölümden ayrılarak stok yönetimi adı altında yeni bir yönetim geliştirilmesini önermektedir. Şirket merkezi ve alanlardaki stok bölümleri ise şirketin ihtiyaçlarını belirleyip, yapılan sözleşmeler ışığında o malzemelerin teslim alınması, muhafazası, kullanılması, takip ve kontrolünü sağlarlar
Keywords: Envanter, etkinlik, organizasyon, kontrol, depo çalışanları.