Düzensiz Hücre Yapılarının Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi Ve Parametrik Optimizasyonu - ZURNACI, Erman (My University, 2024)
Bu Bilimsel Araştırma Projesi ile savunma, ulaşım ve havacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan sandviç ve benzeri hafifletilmiş yapılar için gelişmiş mekanik özelliklere sahip düzensiz hücre yapılarının mekanik özelliklerinin incelenmesi ve parametrik optimizasyonun yapılması amaçlanmaktadır. Farklı geometrik özelliklere sahip çekirdek yapılarının mekanik özellikleri incelenecek, daha iyi mekanik özelliklere sahip (Enerji sönümleme, ivmelenme kontrolü, deformasyon miktarı, tepe kuvveti vb.) çekirdek yapısının sahip olması gereken geometrik özellikler belirlenecektir. Çekirdek yapısının hafifletilmesi ve deformasyon kontrolünün sağlanması için düzensiz hücre tasarımı alternatif olarak değerlendirilecektir. Gerçekleştirilecek mekanik testler ile düzensiz hücre yapılarının yük dağılımı ve deformasyon durumu incelenerek, darbe sırasında oluşan gerilme dağılımına uygun düzensiz hücre yapısı modeli geliştirilecektir. Farkı çekirdek tasarımları üzerinde gerçekleştirilecek deneysel test çalışmaları vasıtasıyla en iyi performansı sağlayan geometrik tasarım optimizasyonu yapılacaktır. Hücre yapısının tasarımında, doğada var olan tasarımlardan ilham alınacaktır. Gerçekleştirilecek kavramsal tasarım üzerinde yapılacak parametrik optimizasyon ile birim kütle başına düşen darbe enerjisi sönümleme kapasitesinin arttırılması amaçlanacaktır. Gerçekleştirilecek deneysel testler ile hücre yapısının mekanik özellikleri incelenerek hücre yapısı üzerinde optimizasyon teknikleri uygulanacaktır. Uygulanacak optimizasyon teknikleri ile hücre yapısının ağırlığının düşürülmesi ve mekanik performansının iyileştirilmesi amaçlanacaktır.