BAŞLICA ENFLASYON KURAMLARI BAĞLAMINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENFLASYONİST SÜRECİN İNCELENMESİ (1980 SONRASI DÖNEM) - DİKİLİTAŞ, Sema (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Türkiye Ekonomisinde 1970’li yılların sonundan başlayarak günümüze kadar süregelen enflasyon olgusuna yönelik tartışmalar önemini sürdürmektedir. Bu tartıştırmalar sonucunda enflasyonun nedenlerine ilişkin pek çok farklı görüşler ortaya atılmış ve bu doğrultuda da çeşitli politika önerileri sunulmuştur. Enflasyonist yapının başlıca nedenleri genellikle parasallaşma, talep çekiş baskısı, maliyet itişli ya da arz yanlı etkenler ve geçmiş enflasyon beklentileri şeklindeki bir ayrım kapsamında açıklanmaktadır. Bu kapsamda bu tez çalışmasının yazarı da çağdaş bazı ekonometrik çözümlemelerden faydalanarak enflasyonun nedenlerini saptamaya çalışmış, maliyet temelli etkenleri savunan görüşlere benzer bir sonuca vararak enflasyon üzerinde geçmiş beklentilerin ve pozitif döviz kuru şoklarının etkisinin son derece önemli olduğu sonucuna varmıştır.
Keywords: Enflasyon, Para Politikası; İstikrar Programı; Türkiye Ekonomisi