Al7050 Serisi Talaşlar Kullanılarak Sıcak Ekstrüzyon Yöntemi ile Üretilen %5 B4C Takviyeli Kompozit Malzemelerin Mikromekanik Özellikleri - Uzun, Arif; Kurtoğlu, Burak (Dicle Universitesi Muhendislik Fakultesi Muhendislik Dergisi, 2019)
Bu calismada, Al7050 serisi talaslardan sicak ekstruzyon yontemi ile %5 B 4 C takviyeli kompozit malzeme uretimi gerceklestirilmistir. Deneysel calismalar baslangic olarak Al7050 serisi bulk malzemelerden freze tezgâhinda talas uretimi ile baslamistir. Uretilen talaslar aseton ve alkol banyosundan gecirildikten sonra kurutma islemleri ile temizlenmistir. Daha sonra Al7050 serisi talaslara agirlikca %5 oraninda B 4 C parcaciklari ilave edilerek bilyeli ogutucude 5 saat boyunca homojen bir karisim saglanmistir. Elde edilen karisim 600 MPa basinc altinda 550 o C sicaklikta tek yonlu olarak sikistirilarak biyet hale getirilmistir. Calismada sicak presleme yontemi ile uretilen biyetler 550 o C sicaklikta isitildiktan sonra ekstruzyon islemine tabii tutulmustur. Ekstruzyon sonrasi uretilen kompozit cubuk numunelerin mikro-mekanik ozellikleri derinlik duyarli sertlik olcme testleri ile analiz edilmistir. Numuneler uzerinde farkli pik yukleri (2.94, 1.96 ve 0.98 N) altinda derinlik duyarli Vickers indentasyon testleri uygulanmistir. Numunelerin mikro-mekanik ozelliklerini degerlendirmek icin yuk (P)-penetrasyon derinligi (h) egrileri analiz edilmistir.
Keywords: Al7050 serisi talaş; Sıcak ekstrüzyon; B4C; Mekanik özellik