Çankırı Sarıçam Ormanlarında Diprion pini L. (Hymenoptera: Diprionidae)’nin Feromon Tuzakları Yardımıyla Popülasyon Seyrinin Belirlenmesi - Şi̇mşek, Ziya; Kondur, Yalçın (Kastamonu University, 2017)
Calismalar, Kalfat (Cankiri, Orta)’ta yaklasik 1100 ha, Kursunlu (Cankiri)’da 1 ha buyuklukteki Saricam ( Pinus sylvestris L.) orman alanlarinda, Diprion pini L. (Hymenoptera: Diprionidae)’nin ture ozgu eseysel cekici feromonu  [(2S,3R,7R)-3,7-dimetil-2-tridekanol) asetat ve propionati] ile Lund-I tipi tuzak setleri kullanilarak yurutulmustur. Elde edilen bulgulara gore, D. pini ’nin 6 larva donemi gecirerek yilda bir dol verdigi; erginlerin birbiriyle ic ice iki ucus periyodunun bulundugu ve ergin ucuslarinin 50-80 gun surdugu, anlasilmistir. Feromon tuzaklarda 2004–2006 yillari arasinda Kalfat calisma alaninda yillar itibariyla sirasiyla 4434, 430 ve 437 adet; Kursunlu’da ise 1175, 279 ve 43 adet olmak uzere 3 yilda toplam 6798 adet D.pini ergini yakalanmistir. Buna gore; D. pin i’nin ture ozgu feromon tuzaklarla populasyon seyrinin Turkiye’de de izlenebilecegi ilk kez ortaya konulmustur. Ayni calismada, feromon tuzaklari kullanilmak suretiyle, izole saricam alanlarinda D. pini populasyon yogunlugunun azaltilabilecegi belirlenmistir.
Keywords: Diprion pini; Scots pine; Pinus sylvestris; Çankırı; pheromone; Diprion pini; Sarıçam; Pinus sylvestris; Çankırı; feromon; 15. Life on land