Polis Mesleki Eğitim Merkezi (POMEM) parkur sınavına hazırlanan adaylarda fiziksel aktivite sürelerinin incelenmesi - Korkmaz, Emine (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı polislik parkur sınavına hazırlananların fiziksel aktivite skoru ve bu skorla bazı demografik özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Fiziksel aktivite skorunun belirlenmesinde uluslararası fiziksel aktivite anketi uzun formu kullanılmıştır. Araştırmaya, 399 birey gönüllü olarak katılmıştır. Demografik bazı özellikler ile toplam fiziksel aktivite skoru arasındaki ilişkileri incelemek için Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Spearman korelasyon kullanılmıştır. Araştırmaya katılan polis olmak isteyen ve bunun için hazırlık yapan adayların yaş ortalaması 24,08±3,10 boy uzunluğu ortalaması (cm) 169,27±6,56 ve vücut ağırlığı (kg) 63,68±9,86 olarak bulunmuştur. Polis olmak isteyen adaylarda toplam fiziksel aktivite skoru ile yaş ve toplam fiziksel aktivite skoru ile vücut ağırlığı (kg) ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilirken toplam fiziksel aktivite skoru ile boy uzunluğu (cm) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Polis olmak isteyen adaylarda toplam fiziksel aktivite skoru ile cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, sigara kullanma durumu, alkol kullanma durumu ve hane gelir durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Oturma fiziksel aktivite skorunun ise sigara ve alkol kullanma durumları ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkili içinde olduğu belirlenmiştir. Toplam fiziksel aktivite skoru 4020,04±3725,78 olarak bulunmuş olup bu skor şiddetli fiziksel aktivite kategorisinde yer almaktadır. Çalışmada anlamlılık seviyesi 0,05 kabul edilmiştir.
Investigation of physical activity durations in candidates preparing for police vocational training center physical exam
Keywords: Fiziksel aktivite, metabolik eşdeğer, parkur, polis