BEYLER BARAJ GÖLÜ (KASTAMONU-DEVREKÂNİ) TRICHOPTERA (INSECTA) FAUNASI - Güneş, Fatih (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Beyler baraj gölünün Trichoptera faunasının taksonomik kompozisyonu, biyoçeşitliliği ve bolluğunun tespit edilebilmesi için 2016 ve 2017 yılları Haziran- Eylül ayları arasında 5 istasyonda örnekleme yapılmıştır. Bu çalışmada 24 erişkin, 673 larva ve 11 pupa toplanmış ve 5 familyanın (Glossosomatidae, Psychomyiidae, Hydropsychidae, Limnephilidae, Leptoceridae) 9 cinsine ait toplam 15 takson tespit edilmiştir. Trichopterlerin en yüksek çeşitliliği ve bolluğu 1. istasyonda bulunurken, en düşük çeşitlilik ve bolluk 5. istasyonda bulunmuştur. Ayrıca, Trichoptera taksonlarının bolluğu ve çeşitliliği Haziran ayında en yüksek ve Eylül ayında en düşük olarak belirlenmiştir. Tespit edilen türlerden Agapetus nimbulus McLachlan, 1879 (Glossosomatidae) ve Anabolia nervosa Curtis, 1834 (Limnephilidae) Türkiye Trichoptera faunası için yeni kayıttır. Bunlara ek olarak 5 trichopter türü de Kastamonu Trichoptera faunası için yeni kayıttır. Bu çalışma sonucunda Türkiye’de bulunan Trichoptera takson sayısı 484’e, Kastamonu’da bulunan Trichoptera taksonu sayısı ise 76’ya yükselmiştir.
Keywords: Trichoptera, Beyler Baraj Gölü, yeni kayıt, Devrekâni.