Sitrik Asit İle Kimyasal Modifikasyonunun Odunun Fiziksel, Mekanik, Biyolojik Ve Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkisi - ÖZKAN, Osman Emre (My University, 2024)
Yapı endüstrisinde kullanılan odun türlerinin çoğu doğal dayanıklılık sınıflandırılmasında az dayanıklı veya dayanıksız kategorisinde yer almaktadır. Buna rağmen, bu odun türlerinden kullanım yerlerinde daha yüksek dayanıklılık derecesinde performans sergilemesi beklenilmektedir. Klasik odun koruma yöntemlerinden olan emprenye yerini daha çevreci olması ve suya karşı korumada sağlaması nedeniyle modifikasyon yöntemlerine bırakmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, çevreci odun modifikasyon uygulamalarından olan sitrik asit ile odunun muamelesi konusunda artış gözlemlenmiştir. Bunu sebebi olarak, sitrik asitin ekonomik olması, bol olarak bulunabilirliği ve odunda bulunan selüloz ile esterifikasyon reaksiyonu vererek odunun su almasını azaltarak çürüklük dayanımını artırması gösterilebilir. Bu çalışmanın amacı, çevre dostu bir kimyasal olarak anılan sitrik asit ve sorbitol, gliserol, glikoz, sükroz ve malto dekstrin ile modifiye edilen kavak ve göknar odunlarının bazı fiziksel, mekanik, biyolojik dayanım ve morfolojik özelliklerinin tespit edilerek birbirlerine karşı üstünlük ve sakıncaları yönünden karşılaştırmalarının yapılmasıdır.