Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde Fındık ve Çay Ziraatı ile Birlikte Kızılağaç Tarımının İrdelenmesi - Ayan, Sezgin; Çetiner, Şaban; Ulu, Fahrettin (G. Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Cilt.1, Sayı.2, s. 269-280, Kastamonu., 2001)
Orta bölümü hariç, genelde dağlık araziye ve kıt tarım alanlarına sahip Karadeniz Bölgesinde önemli endüstri ürünlerinden ikisi fındık ve çaydır. Çay, Fatsa’dan Gürcistan’a kadar yetişmesine rağmen, yoğun olarak Araklı’nın doğusundaki 0-500 m yükselti kuşağı için önemlidir. Fındık ise, Araklı-Ordu arasında önemli miktarda kültür edilmiş halde 0-700 m arasındaki alanlarda yetiştirilmekle birlikte bölgenin tamamına yakınında yetişebilmektedir. Ekolojik özellikleri bakımından çay ve fındık ile kısmen benzerlikler gösteren kızılağaç ise 0-1400 m, hatta 1800 m yükseltiye kadarki alanlarda doğal olarak bulunmakta veya yetiştirilebilmektedir. Kızılağaç; çay ve fındığın optimal yetişme alanı olan 0-500 m yükseltide bu bitkilerle birlikte küme, grup veya sıra-bordür, diğer alanlarda ise ağaç tarımı şeklinde önemli bir gelir kaynağı olabilecektir. Çünkü bu tür; hızlı büyümesi, kısa üretim periyoduyla işletilebilmesi ve verimin yüksekliği vs. özellikleri nedeniyle özellikle 0-1000 m kuşağında önemli bir ek gelir kaynağı olabilecektir. Kızılağaç tarımı uygulamasıyla hem arazilerdeki toprak kaybı önlenecek hem de monokültür nedeniyle çay ve fındıkta bazı yıllar karşılaşılan verim düşüklüğü ve pazarlamadaki olumsuzluklara karşı bölge halkı ve sanayisi desteklenmiş olacaktır. Samsun-Artvin arasındaki fındık ve çay plantasyonlarının kızılağaç ile entegre tarımı, topraklardan faydalanmanın azami olmasına ve bozuk alanların ek ıslah tedbirlerine gerek kalmadan değerlendirmesine yarayacaktır.
Alder, Tea and Hazelnut Cultivation in The Eastern And Central Of Black Sea Region
Keywords: Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, Kızılağaç, Fındık, Çay