GENİŞ YAPRAKLI BAZI AĞAÇLARIN KESİM SÜRECİNDE ÇALIŞMA VERİMİ VE ÇALIŞANLARIN FİZYOLOJİK İŞ YÜKÜNÜN BELİRLENMESİ - AĞIRBAŞ SEYİS, Çağla (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Bu çalışmada, üretim çalışanının kullandığı motorlu testere ile gerçekleştirilen geniş yapraklı ağaçları kesme, devirme, dal alma, bölümlere ayırma faaliyetleri incelenmiştir. Araştırmanın amacı, geniş yapraklı ağaçlara ait odun hammaddesi üretim sahalarında çalışanların çalıştıkları işyeri koşulları, çalışma verimlerini ve her bir çalışana ait fizyolojik iş yüklerini belirlemektir. Bu amaçla; Kayın, Meşe, Kestane, Çınar ve Gürgen ağaçlarından, 30 farklı çalışanın her biri 30 adet ağacı motorlu testere ile kesmiş ve toplamda 900 adet ağacın kesimine ilişkin ölçümler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın gerçekleştirildiği işyeri koşullarında, yapraklı ağaç türünün kesim faaliyetlerinde çalışanların VKİ (Vücut Kitle İndeksi) değerlerine göre %53 şişman, %30’u normal ve %10’u ise zayıf kategoride yer almaktadır. Bu çalışanların çalışma sırsındaki ortalama fizyolojik iş yükleri (%HRR) değerlerine göre sınıflandırıldığında kesim faaliyetlerinde iş sevileri; 6 çalışan için “aşırı ağır”, 7 çalışan için “çok ağır”, 8 çalışan için “ağır”, 5 çalışan için “orta” ve 4 çalışan için ise “hafif” ağırlıkta işlerden olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Ağaç kesimi, çalışma verimi, fizyolojik iş yükü