Dr. Öğr. Üyesi Enis Fuat Tüfekci Doç. Dr. Yasemin Çelik Altunoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Güngören, Dr. Öğr. Üyesi Alper GüngörenAKKEMİK, Yasin2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18958Lactuca serriola, Asteraceae (papatyagiller) ailesine ait ve Türkiye genelinde yaygın olarak bulunan bir yabani bitkidir. Yapraklarının çiğ/pişmiş olarak tüketilebildiği, çay yapılarak içilebildiği ve dalı kırıldığında açığa çıkan süt benzeri beyaz sıvısının da içilebildiği bu bitkinin metanol, aseton, fenolik, alkaloid ve terpenoid bileşik ekstratlarının insan patojen bakterileri üzerine etkileri incelenmiş ve olumlu sonuçların olduğu bildirilmiştir. Proje çalışması kapsamında etil asetat, etanol, su, etanol-su çözücülerinden elde edilen ekstratların karşılaştırmalı antimikrobiyal etkilerinin tespit edilmesi ilk olarak planlanmıştır. Ardından, ekstratların en etkili dozu ile üretilecek olan yenilebilir kaplama ile gıdaların raf ömrüne olan etkisinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Böylece çeşitli sağlık faydaları için tüketilen bu bitkinin Halk Sağlığı noktasında gıdaların raf ömrünün uzatılmasındaki etkisi belirlenerek literatüre katkı sağlayabilecek ve gıda ambalajı olma potansiyeli nedeniyle benzer çalışmalara fikir oluşturabilecektir.Yabani Marul (Lactuca Serriola) Bitki Ekstratraktlarının Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi Ve Yenilebilir Kaplama Olarak Kullanımının İncelenmesi