Şevket Bulut'un hikâyelerinde yapı ve tema - Cebecioğlu, Muhammed (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Türk hikâye yazarlarından Şevket Bulut, ilkokulu Kilis’te tamamladıktan sonra sınavlarını kazandığı Adana Yapı Enstitüsü’nde lise öğrenimini sürdürür. Şiir yazmaya lise yıllarında başlar. Metnini kendisinin yazdığı piyeslerde rol alır. Yükseköğrenimini Erzurum Gündüz Tekniker Okulu’nda tamamlayan Bulut, Maraş Milli Eğitim Müdürlüğünde İnşaat Büro Şefi olarak göreve başlar. Edebiyat çalışmalarına şiirle başlayan Bulut, bu alanda başarılı olamadığını düşünerek hikâyeye yönelir. Bu çalışmada hikâyenin gelişim süreci hakkında bilgiler verildikten sonra, Şevket Bulut’un hayatı anlatılmıştır. Bir dünya savaşı, üç darbe ve Maraş Olayları’nın da yaşandığı çalkantılı dönemlerde eserlerini kaleme alan Bulut’ un yayımlanan sekiz hikâye kitabında yer alan 113 hikâyesi yapı ve tema bakımından incelenmiştir. Maupassant, Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Memduh Şevket gibi hikâyecilerden etkilenen Şevket Bulut, olay hikâyeleri yazmıştır. Hikâyelerinde Anadolu gerçeğini ruhçu gerçekçi bir bakış açısıyla kaleme almış ve Güneydoğu Anadolu yöresi insanını başarıyla işlemiştir. Hikâyelerinde atasözü, deyim, halk hikâyeleri, vecizeler, efsaneler, halk inanışları geniş yer tutar.
Structure and theme in Şevket Bulut's stories
Keywords: Şevket Bulut, Hikâye, Olay Hikâyesi