Personal Space Preferences Depending on Behaviour at A Psychiatric Hospital Garden - SAKICI, Çiğdem; VAR, Mustafa (Kent Akademisi, 2023)
Bu çalışma yardımıyla ruh ve sinir hastalıkları hastane bahçelerinde kullanıcıların alanda gerçekleştirilen etkinliğe bağlı olarak farklı mekânlardaki doğallık ve kapalılık kriterlerine göre alan tercih farklılıklarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu nedenle 11 farklı aktivite alanı için doğallık ve kapalılık kriterleri dikkate alınarak dört farklı seçenek üretilmiştir. Bu farklılığı belirleyebilmek için Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde yatan 101 hasta ve karşılaştırma grubu olarak ta 101 zihinsel hastalık öyküsü bulunmayan gönüllü (34 ziyaretçi, 33 peyzaj mimarı ve 34 psikiyatri stajı almış tıp fakültesi öğrencileri) olmak üzere toplam 202 hastane bahçesi kullanıcısı üzerinde araştırma yürütülmüştür. Hastaların tamamı hastanede ilaçlı tedavi gören ve hastane bahçesini bizzat kullanan hastalardır. Çalışmada, hastaların kendilerine ait kişisel alan sınırlarının diğer kullanıcı grubundan farklı olup olmadığına, hastalık tipinin ve cinsiyet farklılığının kişisel alan sınırları üzerinde etkili olup olmadığına bakılmıştır. Kullanıcıların hangi mekân ve hangi etkinlik için hangi kapalılık ve doğallık indekslerini tercih ettikleri ve bu mekânları tercih etme nedenleri sorgulanmıştır. Sonuç olarak hastaların diğer kullanıcı grubuna göre kişisel mekân sınırlarının daha geniş olduğu ve daha çok kapalı mekânları istedikleri ve ayrıca her iki grubun da doğal olan seçenekleri tercih ettiği çalışma sonucunda ortaya çıkmıştır. Etkinlik alan sınırları belirlenirken hastaların kendilerini rahat ve konforlu hissedecekleri çözümlerin üretilmesinin gerekliliği çalışma sonucunda ortaya konmuştur.
Keywords: Kişisel Alan; Peyzaj Tercihi; Çevre ve Davranış; Hastane Bahçesi; İyileştirici Bahçe; Peyzaj Mimarlığı; Personal space; Landscape preference; Environment and behaviour; Hospital garden; Healing garden; Landscape Architecture