ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ: BANKA ÇALIŞANLARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA LİBYA MERKEZ BANKASI (LİBYAN CENTRAL BANK) - Nassar, Asma Mustafa Omar (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Bilgi iletişim teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte bir çok sektörde rekabete dayalı stratejik örgüt yönetimi önemli hale gelmiştir. Uluslararası pazarlara açılan bütün işletmelerde/örgütlerde yönetim anlayışında birçok değişiklik olmuştur. Küreselleşmenin yaygınlaşması ile birlikte örgüt içerisindeki insan kaynağı çok kültürlü hale gelmiştir. Farklı kültürden insanların biraraya gelmesi ve örgütü ortak amaçlar etrafında başarıya ulaştırması önemli yönetim sorunlarını da önemli hale getirmiştir. Günümüzde işletme varlıklarının önemli bir kısmı beşeri sermaye kaynaklarından oluşmaktadır. Beşeri sermaye kaynağına yatırım yapmak isteyen işletmeler ise sürekli yatırımda bulundukları insan kaynağını elinde tutmak zorundadır. İşletmeler böylelikle rekabette bir adım önde bulunmak için örgütsel bir kimlik oluşturmak ve çalışanların örgüte olan bağlılıklarını arttırmak zorundadırlar. Örgüt kültürü örgütü amaçlarına ulaştırmak için en önemli fonksiyonları yerine getirmektedir. Örgüt kültürü sayesinde çalışanlar örgütsel kimliği özümsediğinde karmaşık yönetim fonksiyonları kendiliğinden meydana gelmektedir. Aksi durumda ise organizasyon eksiklikleri ile boğuşan işletmeler rekabet üstünlüğü sağlayamamaktadır. Yapılan bu çalışma ile güçlü örgüt yapısına sahip olması gereken bankacılık sektörünün örgüt yöneticilerine öneriler sunulmuştur. Çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın ne amaçla ortaya konulduğu, nasıl yapılacağı ve hangi çerçevede tamamlanacağına ilişkin kısa bilgiler bulunmaktadır. birici bölümde örgüt kültürü ve ikinci bölümde örgütsel bağlılık konuları literal düzeyde ele alınmıştır. Daha sonra araştırma verilerine dayalı olarak elde edilen bulgulara yer verilmiş ve sonuç ve öneri ile çalışma tamamlanmıştır.
Keywords: Örgütsel bağlılık, bankacılık, örgüt kültürü, banka çalışanları