Polietilen ve polipropilen esaslı ürünlerin, plastik enjeksiyon işlem parametreleri ve termodinamik yöntemlerle ısı yayılımının incelenmesi - Cengiz, İlker (Kastamonu Üniversitesi, 2012)
Bu çalışmada “polipropilen” ve “polietilen” esaslı ürünlerin plastik enjeksiyonla üretimindeki işlem parametreleri ve termodinamik yöntemlerle ısı yayılımı incelendi. Öncelikle polimerler sınıflandırılarak genel yapıları araştırıldı. “Polietilen” ve “polipropilen”lerin yapısı ve oluşumu incelenerek diğer polimerlerle karşılaştırıldı. Alçak yoğunluklu polietilen, yüksek yoğunluklu polietilen, lineer alçak yoğunluklu polietilen ve polipropilenlerin özellikleri ve kullanım alanları incelenerek karşılaştırma yapıldı. Bu yapılardan oluşan ürünlerin plastik enjeksiyon sürecindeki mekanik işlemler ve etkileri araştırıldı. Daha sonra ısı yayılımı konusunda bize referans olan “Fourier Metodu”yla gerekli kısımlar matematiksel olarak incelendi. Termoplastiklerin ısı karşısındaki davranışları, camsı geçiş sıcaklıkları, maksimum kullanım sıcaklıkları, ısıl bozunma sıcaklıkları, ısıl iletkenlikleri ve ısı kapasiteleri incelendi. Son olarak plastik enjeksiyonlama esnasında ürün üzerinde oluşan hatalar, sebepleri ve çözümleri araştırıldı
Polyethylene and polypropylene based products, plastic injection process parameters and thermodynamic investigation of methods