TÜRKİYE’DEKİ YEREL SEÇİMLERDE POLİTİK BÜTÇE DALGALANMALARI ORTAYA ÇIKAR MI? - ŞEN, Sedef (Hacettepe University, 2021)
Bu çalışmada fırsatçı ve partizan politik konjonktürel dalgalanmaların Türkiye’de gerçekleştirilen yerel seçimler için geçerliliği araştırılmıştır. Bu amaçla 2007-2019 yılları arasında gerçekleştirilen üç yerel seçim göz önüne alınmış ve panel ekonometri araçlarına başvurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre kamu harcaması, kamu geliri ve bunların çeşitli alt kalemleri üzerinde hem fırsatçı hem de partizan politik konjonktürel dalgalanmaların var olduğu gösterilmiştir. Sol ideolojik görüşe sahip belediyelerin sağ ideolojik görüşe sahip belediyelere göre çeşitli kamu harcama ve kamu gelir alt kalemlerinde daha belirgin partizan davranışlarda bulunduğu tespit edilmiştir. Ancak partizan etki tahmin edilen modellere göre değişiklik göstermektedir.
Keywords: Maliye Politikaları; Konjonktür Dalgalanmaları; Panel Ekonometri; Fiscal Policy; Business Cycle; Panel Econometrics