Ereğli Kömür Havzasında Bahriye Nezareti Döneminde Madenler ve Madenciler (1865-1908) - Öğreten, Ahmet (Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2007)
Ereğli Kömür Madenleri Türkiye'nin tek maden kömürü alam olması bakımından önemlidir. Ereğli Madenleri, Kömür madenciliği alanında kaydedilmiş ilk ve köklü deneyimlerin yaşandığı bir madencilik sahasıdır. Burada uygulanan idari ve işletme l'önlemine Osmanlı Türk madenciliğinin bundan önceki dönemlerinde rastlanmamaktadır. Bil çalışma, geçmişin madencilik deneyimlerinin gün yüzüne çıkarılmasına yardımcı olacak bir çalışmadır. Ayrıca bu çalışma ile bilhassa Zonguldak ve çevresinde hemen herkesin sahip olduğu "Havza'da kömürün Osmanlı döneminde Uzun Mehmet tarafından bulunduğu, Fransızlar tarafından işletildiği " kanaatine açıklık kazandırılmaktadır.
Keywords: Ereğli Kömür Madenleri, Maden, Madenci