Farklı Genliğe Sahip Şerit Elemanların Isı Transferine Etkilerinin Yapay Sinir Ağı Tabanlı Bulanık Mantık Modelleme Yaklaşımı ile İncelenmesi - Altun, Aziz Hakan; Tınkır, Mustafa; Gürdal, Mehmet; Berber, Adnan; Sezgen, Haşmet Çağrı; Gülbahçe, Erdi (Necmettin Erbakan University, 2024)
Bu çalışmada, türbülanslı akışta boru içerisine cidardan ayrık olarak yerleştirilen 3D/4 genişliğe sahip sinüzoidal ondüle şerit elemanların, farklı Reynolds sayılarında, sürtünme ve ısıl performans katsayılarında ve D/8, D/4, 3D/16 olmak üzere 3 farklı genlikte ısı transferine etkilerinin deneysel sonuçları kullanılarak, yapay sinir ağı tabanlı bulanık mantık (YSATBM) yaklaşımı ile aynı girdilerin ve çıktıların modellemesi gerçekleştirilmiştir. Deneysel ısı transferinde elde edilen minimum ve maksimum Nusselt sayılarının oluşturulan iki ayrı YSATBM yaklaşımı ile tahmin edilmesi sağlanmıştır. Elde edilen simülasyon sonuçları deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmış ve min. Nusselt sayılarının tahmininde ortalama %0.1378, maks. Nusselt sayılarının tahmininde ise %0.0141 hata değerleri elde edilmiştir.
Keywords: Optimization Techniques in Mechanical Engineering; Experimental Methods in Fluid Flow, Heat and Mass Transfer; Energy; Akışkan Akışı, Isı ve Kütle Transferinde Deneysel Yöntemler; Enerji; Makine Mühendisliğinde Optimizasyon Teknikleri; Türbülanslı akış; Isı transferi; Reynolds sayısı; Nusselt sayısı; Yapay sinir ağı tabanlı bulanık mantık model; Turbulent flow; Heat transfer; Reynolds number; Nusselt number; Artificial neural network based fuzzy logic model