Turizm destinasyonlarının ve inanç turizminin geliştirilmesinde etkili olan unsurların ölçülmesi Kastamonu örneği - Doğan, Ravzanur (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Hazırlanan çalışmanın sorunu; Kastamonu ilindeki turizm destinasyonlarının; coğrafi işaretli ürün, korunan alan, kültürel miras ve uluslararası kültür başkenti olması açısından ele alındığında coğrafi işaretli ürünlerin genel olarak bilinmemesi, korunması gereken alanların değerlerinin yeteri kadar bilinmemesi, kültürel mirasların turistik seviyede bir değere sahip olmaması ve uluslararası kültür başkenti olmanın Kastamonu ilinde ve diğer illerde yeteri kadar tanıtımının yapılamamış olması ve bunların doğrultusunda Kastamonudaki turizm destinasyonlarının gelişimine katkı sağlayamaması problem olarak ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın önemi yapılan çalışma sonucunda elde edilen verilerle turizm destinasyonun gelişmesine coğrafi ürünlerin bilinmesine katkı sağlayarak uluslarası kültür başkenti olmasının önemini ön plana çıkaracak ve korunan alanlar ile kültürel miras ögelerinin birleştirerek Kastamonu ilinin turizm destinasyonlarına verdiği önemi göstermesi açısından yararlı olucaktır. Amaç ise bu husuta; Turizm destinasyonlarının geniş anlamda ele alarak coğrafi işaretli ürünler, korunan alanlar, kültürel miras ve uluaslararası kültür başkenti olması hususunda Kastamonu ili incelemesi yapılarak etkilerinin belirlenmesi ve bunun sonucunda bilimsel veriler ortaya koymaktır. Çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmış olup 384 kişi ile anket ve 30 kişi ile görüşme yapılmıştır. Anket ise IBM Spss 22 programı ile analiz edilmiştir.
Keywords: Turizm destinasyonu, korunan alanlar, kültürel miraslar, coğrafi işaretli ürünler, inanç turizmi, Kastamonu