Türk Sırt Çantalı Gezginlerin Kişisel Gelişimleri İle Sürdürülebilirlik Algıları Arasındaki İlişki - AKKUŞ, Gülizar (MANAS Sosyal Arastirmalar Dergisi, 2019)
Dünya genelinde bağımsız seyahate çıkan gezginlerin sayısı her geçen yıl artmaktadır. Özellikle günümüzde gençler arasında bu tarz seyahatler büyük bir küresel eğilim haline gelmiştir. Bununla birlikte artık bireylerin yaşadıkları bu özgün seyahatler sayesinde kişisel gelişimlerini daha iyi bir şekilde tamamladığı varsayılmaktadır. Ancak birçok araştırmada sırt çantalı gezginlerin sürdürülebilirlik konusunda pek fazla endişe duymadığı da tespit edilmiştir. Bu sebeple bu araştırmada kişisel gelişime faydası dokunduğu varsayılan bu seyahatler ile sırt çantalı gezginlerin sürdürülebilirliğe dair davranışları ya da tutumları arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığı merak edilmiştir. Araştırmada nicel bir tasarım benimsenmiş ve anket tekniği kullanılmıştır. Anket formu oluşturulurken, Chen, Bao ve Huang (2014) tarafından geliştirilen sırt çantalı gezginlerin kişisel gelişim ölçeği ve Iaquinto'nun (2015) geliştirdiği günlük sürdürülebilirlik uygulamaları ölçeği kullanılmıştır. Sırt çantalı gezginlerin kişisel gelişim ölçeği beş boyuttan ve 16 ifadeden, günlük sürdürülebilir uygulamalar ölçeği üç boyuttan ve 24 ifadeden oluşmaktadır. Araştırmada kartopu örneklemesi yöntemiyle 244 Türk sırt çantalı gezgine ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda tüm kişisel gelişim boyutları ile gezginlerin sürdürülebilirlik algıları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Keywords: 11. Sustainability; 12. Responsible consumption