Dr. Öğretim Üyesi Ümit ACAR, Arş. Gör. Dr. Sevdan YILMAZ, Öğr. Gör. Fevziye Işıl KESBİÇ,KESBİÇ, Osman Sabri2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18568Balık yemlerinde başlıca protein kaynağı olarak kullanılan balık unu temini doğal stoklardan avcılık yöntemine dayanmaktadır. Nüfus artışına bağlı artan gıda ihtiyacını karşılamak maksadıyla, su ürünleri üretimi de hızlı bir artış eğilimi içindedir. Toplam su ürünleri üretimi 110 milyon ton üzerinde olup, yaklaşık 245,5 milyar $’lık bir ekonomik fayda oluşturmaktadır. Son yıllarda bu üretim daha da hızlı artış göstererek sadece 2011-2016 yılları arasında son 10 yılın toplam miktarına yakın bir üretime ulaşıldığı görülmektedir. Bu verilere göre, hızlı bir artış sürecinde olan dünya su ürünleri endüstrisinde ihtiyaç duyulan yem üretiminin de arttığı ve daha fazla balık ununa ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir. Uluslararası Balık unu ve Balık Yağı Örgütü (IFFO) verilerine göre, 2010 yılında dünyada üretilen toplam balık ununun % 73’ü ve toplam balık yağının %71’i su ürünleri üretim endüstrisinde kullanılmıştır. Bu artış hızıyla yakın gelecekte toplam üretilen balık unun ve yağının tamamının balık yemi üretiminde kullanılması halinde dahi, balık unu ve yağının yetersiz kalabileceği düşünülmektedir. Proje kapsamında, karnivor beslenme alışkanlığı ile protein ihtiyacı yüksek olan ve ülkemiz kültür yoluyla balık üretiminde en fazla üretim miktarına sahip olan gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) yemlerinde, balık ununun %100’e kadar bezelye (Pisum sativum) proteini ile ikame edilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla hazırlanan deneme yemlerinde balık unu sırasıyla %0, 25, 50, 60, 100 oranında azaltılarak yerine bezelye proteini kullanılacaktır. Balıklar 2 aylık süre boyunca deneme yemleriyle beslenerek, gruplar arası büyüme performansı, yem verimliliği, sindirim sistemi mikrobiyotasının değişimi, balıketi kalitesi ve kan parametreleri incelenecektir.Bezelye (Pisum Sativum) Proteininin Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Yemlerinde Temel Protein Kaynağı Olarak Kullanılabilme Potansiyelinin Belirlenmesi