Lübâbü’l-‘ukûl fi’r-reddi ‘ale’l-felâsife adlı eseri bağlamında miklâtî’nin nübüvvet anlayışı - Yavuz, Sueda (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Kelâm ve Felsefenin tartışma konularından birisi olan nübüvvet meselesi, İslâm düşünce tarihi içerisinde çeşitli yönleriyle tartışılmıştır. Bu tartışmalar çerçevesinde her akım kendi düşünce sisteminde farklı anlayışlar ortaya koymuştur. Miklâtî’de bir Eş’arî âlimi olarak özellikle felsefecilerin nübüvvete karşı yapmış oldukları itirazları, gerekliliği, imkânı, mûcize, nesih ve peygamberlerin ismeti (günahtan korunmuşluğu) gibi pek çok konu hakkında yöneltilen eleştirileri Kur’ân ve akıl çerçevesinde cevaplandırmaya çalışmıştır. Biz bu çalışmamızda Miklâtî’nin nübüvvet anlayışını farklı mezhep ve görüşlerle karşılaştırarak, konu hakkındaki görüşlerini ortaya koymaya çalıştık.
Keywords: Miklâtî, Nübüvvet, Nesih, Mûcize