Finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye ekonomisi için bir uygulama - KORAP, Levent (Erciyes Universitesi, 2019)
Bu çalışmada finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki Türkiye ekonomisi verileri ile sınanmaktadır. Bu amaçla üçer aylık veri sıklığını kullanan 2005Q4 – 2018Q2 inceleme döneminde çağdaş zaman serisi Johansen eşbütünleşim yöntemi ve geleneksel Granger nedensellik çözümlemesinin bir vektör ardışık bağlanım (VAR) modeli tahmin süreci altında aynı ya da farklı dereceden bütünleşik zaman serilerine uygulanmasına olanak sağlayan Toda-Yamamoto nedensellik sınamaları kullanılmaktadır.  Elde edilen bulgular finansal gelişme ile reel gelir düzeyi arasında uzun dönemli durağan bir ilişkiyi doğrulamakta, gerçekleştirilen nedensellik çözümlemeleri reel gelir düzeyinden finansal gelişmişlik düzeyine doğru bir nedenselliğin varlığına işaret etmektedir.