Kırsal Alan Planlama Stratejileri: Kastamonu Gemiciler Köyü - ÇAKIROĞLU, Binnur Buşra; ÖZTÜRK, Sevgi (Bartin Orman Fakultesi Dergisi, 2020)
Kırsal alanlar, nüfus yoğunluğunun düşük olduğu, üretimin genellikle tarım ve hayvancılığa dayandığı alanlardır. Son dönemlerde kırsal alan planlamasının yeterince önemsenmemesi ve bu alanlar için alınan birçok yanlış karar neticesinde, kırsal alanlardaki nüfus giderek azalmaya başlamıştır.“Kırsal Alan Planlaması: Gemiciler Köyü” yüksek lisans tez çalışmasının bir bölümünden uyarlanan bu çalışma, mevcut veriler ve Gemiciler köyü yöre halkı ile yapılan anket çalışması sonucu elde edilen verilere dayanarak hazırlanmıştır. 78 kişiye uygulanan anket çalışması SPSS Statistics 20 programı yardımıyla sıklık, yüzde, standart sapma, ortalama değerler ve T-Testi ile değerlendirilmiştir. Çevre tahribatı, yüksek katlı yapılar ile geleneksel mimaride yaşanan uyumsuzluk, doğal ve kültürel kaynakların yeterince değerlendirilememesi alana özel sorunlar olarak belirlenmiş olup, deniz turizmi ile tarımsal, hayvansal ve endüstriyel ürün potansiyelinin değerlendirilerek ekonominin canlandırılması faktörleri ise alanın olanakları olarak tespit edilmiştir. Belirlenen bu sorun ve olanaklar neticesinde alana yönelik stratejiler geliştirilmiş olup, bu stratejilerin mekânsal dağılımı gösterilmiştir.
Keywords: Environmentally Sustainable Engineering; Ecology; Ekoloji; Gemiciler Köyü-Turkey; kırsal alan; kırsal alan planlaması; strateji; anket; Çevresel Olarak Sürdürülebilir Mühendislik; Gemiciler Village-Turkey; rural areas; rural planning; strategy; survey; 11. Sustainability; 1. No poverty; 15. Life on land