ÖRGÜTSEL SESSİZLİK VE KURUMSALLAŞMA DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - Ay, Duygu Adalıoğlu (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Araştırmamızda yeni kurulan Üniversitelerdeki kurumsallaşma düzeyi ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek yapılmış olup, örneklem olarak Kastamonu Üniversitesi seçilmiştir. Araştırmamızda veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kastamonu Üniversitesi‟nde görev yapan akademik ve idari personelin kişisel özelliklerini belirlemek için sorular sorulmuş olup, ikinci bölümde Bozbayındır tarafından 2014 yılında geliştirilen “Kurumsallaşma Ölçeği”, Üçüncü bölümde Van, Ang ve Botero (2003) tarafından geliştirilmiş; Şehitoğlu ve Zehir (2010) tarafından Türkçeye çevrilmiş Çalık‟ın yaptığı çalışmada kullanılmış bir ölçek olup iki ölçekte de 5‟li likert tipi derecelendirilmeye tabi tutulmuştur. Ölçeklerinin güvenirliliğini belirlemek için faktör analizi yapılmış olup “Kurumsallaşma Ölçeği” için α=0,958 “Örgütsel Sessizlik Ölçeği” için α=0,805 olarak hesaplanmıştır. Anketler 2016 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında Kastamonu Üniversitesi‟nde görev yapan ve evreni oluşturan 1083 İdari ve Akademik Personele gönderilmiştir. 332 anket değerlendirilmeye uygun bulunmuş olup SPSS istatistiki programda değerlendirilmiştir. Ölçekler arasında anlamlı bir ilişkinin bulunup bulunmadığını ölçmek için t-testi, ikiden fazla değişkenin arasındaki anlam farklılığını belirlemek için One-WayAnova testi yapılmıştır. Varyans analizi sonucunda olası farklılıkların hangi değişkenlerden kaynaklandığını bulmak için de Tukey testinden yararlanılmıştır. Araştırmada katılımcıların, üniversitenin kurumsallaşma düzeyi ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik yapılan Pearson Korelasyon Analizi sonuçlarına göre aralarında ters orantılı ve yüksek düzeyli (r=-0,75) bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanların yaşı, cinsiyeti, görevi, medeni durumu, hizmet süresi, personel türü gibi değişkenlerin kurumsallaşma düzeyi ve örgütsel sessizliği etkilemediği algılanmıştır.
Keywords: Kurumsallaşma, örgütsel sessizlik, kurumsallaşma düzeyi